Наричаме ги „неделни палачинки“, защото неделята е нашият семеен ден – денят, в който нямаме никакви странични ангажименти и който посвещаваме на себе си, денят, в който обичаме да се поглезим, включително и кулинарно.
Необходими продукти за самите палачинки
- 500-600 мл прясно мляко
- 4 яйца
- 300-400 мг брашно
- 2 с.л. олио
Начин на приготвяне
Първо се приготвя самата смес. За целта първо се разбиват яйцата в голяма купа.
След това се добавя малко брашно, като се бърка постоянно и се гледа сместа да остава гъста, но течна. След брашното се добавя малко мляко и пак се бърка. После пак брашно и пак мляко. Целта е да се поддържа една постоянно гъста и равномерно разбъркана консистенция с гъстотата на боза.
Накрая се сипват 1-2 супени лъжици олио и отново се разбъркват.
Печенето е най-добре да се прави в плосък тиган с нисък ръб – специално предназначен за палачинки. Може и в друг, но в тези стават най-добре. Дозата за една палачинка зависи от размера на тигана, но обикновено е около един черпак. Сместа трябва да покрие дъното на тигана в тънък слой, за да бъде палачинката тънка и добре опечена, и в същото време, не трябва да е много тънък, за да не се получават дупки или да се разкъса палачинката. Точната доза се установява с опита.
След като се опече от едната страна, палачинката се втвърдява и по това се познава, че трябва да се обърне и от другата. Майсторството на готвача е именно в обръщането, което става само с помощта на тигана. Той се засилва леко напред, палачинката полита нагоре и се обръща във въздуха. Освен, че по този начин се запазват здрави палачинките, това е и най-голямата атракция за децата, които в този момент вече точат зъби за първите опечени палачинки.
Консумация
Измислянето на плънката е най-креативния момент в цялата закуска. Всички членове на семейството влагат своята изобретателност в пълнежа. Е, не винаги се получават добри резултати, но експериментите винаги са забавни. 🙂
Винаги започваме със солени варианти. Класическата палачинка за нашето семейство е с майонеза, натрошено сирене и нарязани на тънки лентички кисели краставички. Може да се комбинира и с някакъв колбас или пък с руска салата.
Друг традиционен вариант е с лютеница и натрошено сирене, към който също добавяме колбас по избор.
За десерт хапваме и сладки палачинки с конфитюр, мед или течен шоколад. Имаме и по-екзотични варианти, като комбинация от течен шоколад с кисели краставички или сладко със сирене. Може би не на всеки биха се понравили, но си струва да опитате и тях. Важното е човек да освободи въображението си и сам да си измисли плънката. Тогава палачинките са и най-вкусни.
neznam dali e iztina no hte probvam i hte vidim kakvo hte se poly4i
мерси стана мама ги хареса 🙂
обаче доста смес се получава 🙂
Да, доста палачинки стават от тази смес, но винаги се изяждат, защото са много вкусни 🙂
дали става и със вода 😕
Става и с вода, но с мляко са по-вкусни и ние така ги предпочитаме